Home » Hondenstranden Nederland

Hondenstranden

 Sarasota Beach Florida
 Honden mogen van 1 oktober t/m 15 mei los op het strand van Scheveningen

Noord Holland

Bergen

Honden mogen van september t/m april los op het strand van Bergen aan Zee
Van 1 mei tot 1 oktober zijn honden alleen toegestaan van 19 tot 9 uur.
Start: Het strand van Bergen aan zee is per auto alleen via de Zeeweg te bereiken. In het gehele dorp geldt betaald parkeren in de periode van 1 mei t/m 1 oktober.

Bloemendaal aan Zee

Honden mogen het hele jaar los op een klein deel van het strand in Bloemendaal aan Zee (van de opgang bij strandpaviljoen Parnassia richting IJmuiden tot de bordjes 'verboden voor honden' bij strandpaal 59.500 aan het begin van het naaktstrand).

Castricum

Van 1 mei tot 1 oktober zijn honden alleen toegestaan van 20 tot 9 uur.

Callantsoog

Den Helder

Sint Maartenzee

Petten

De Kop van Noord-Holland heeft een 30 kilometer lange kuststrook langs de badplaatsen Den Helder, Huisduinen, Julianadorp, Groote Keeten, Callantsoog, Sint Maartenszee en Petten. Het strand is vanuit vrijwel al deze plaatsen snel bereikbaar. Alleen vanuit Sint Maartenszee moet men ca. 10 minuten te voet worden afleggen door de duinen om het strand te bereiken.
Honden mogen van oktober t/m april los op het strand van Callantsoog.
Van mei t/m september zijn honden tussen 07.00 en 19.00 uur alleen aangelijnd toegestaan. In die periode mogen ze 's avonds vanaf 20.00 uur wel los lopen op het strand.

Egmond

Van 1 mei tot 1 oktober zijn honden alleen toegestaan van 19 tot 9 uur

Schoorl

Van 1 mei tot 1 oktober zijn honden alleen toegestaan van 19 tot 9 uur.

Wijk aan Zee

Van 1 mei tot 1 oktober zijn honden alleen toegestaan van 20 tot 9 uur

IJmuiden

Tussen 1 mei en 31 augustus zijn honden alleen in de duinen en bij het Binnenmeer toegestaan en op het strand voorbij kilometerpaal 57750 ten zuiden van strandpaviljoen Beach Inn.Het is vanaf 1 september mogelijk om van IJmuiden naar Bloemendaal aan Zee (strandopgang Parnassia) te wandelen.

Zandvoort

Van 15 april tot 1 oktober mogen tussen 09.00 uur en 19.00 uur op het hele strand geen honden komen. Tussen 19.00 uur en 09.00 uur mogen honden wel op het strand komen. Ze moeten dan wel zijn aangelijnd. Van 1 oktober tot 15 april mogen honden overal op het strand komen. Ze hoeven dan ook niet aangelijnd te zijn.

Zuid Holland

 

Den Haag 

klik hier 

Het Zuiderstrand is een 9 kilometer lange kusstrook tussen Monster en de zuidkant van de haven van Scheveningen.
Honden mogen van 1 oktober tot 15 mei los op het Zuiderstrand.
In het gebied tussen het Markenseplein en Fuutlaan (strandpaviljoen De Kwartel) mogen honden het hele jaar los lopen. Bij Kijkduin kunt u terecht bij strandafslag 2 op het strand aan de linkerkant van de reddingsbrigade vind u beachclub Parker waar uw hond het hele jaar welkom is en uiteraard ook op het strand waar u richting Monster vrij kunt wandelen en ravotten met uw viervoeter. Als u richting Monster loopt kijk dan goed in de zee want met een beetje geluk ziet u de zeehonden die hier vaak hun kop boven water uitsteken,

Hoek van Holland

Hoek van Holland, ook wel 'Rotterdam aan Zee' genoemd, heeft een strand van ca 250 meter breed en 3,5 kilometer lang.
Honden mogen van 1 september tot 1 mei los op het strand van Hoek van Holland.
In de periode van 1 mei tot 1 september mogen honden na 19 uur los op het strand, tot 9 uur 's ochtends.

Noordwijk

Er is een deel van het strand het hele jaar toegankelijk voor honden. Vanaf strandopgang nr. 1, aan het eind van de Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk, tot aan Katwijk is ongeveer 4 kilometer hondenstrand.
Op de boulevards geldt het hele jaar door een aanlijnplicht, maar er zijn twee uitzonderingen. Honden mogen loslopen op de Kon. Wilhelmina Boulevard (tussen de afgangen 10 en 11, tussen de afgangen 13 en 14 en tussen de afgangen 11 en 12 deze uitlaatstroken zijn ingericht als duin met daaromheen een pad) en de Kon. Astrid Boulevard (op de parkeerplaatsen tussen de afgangen 1 en 2 en tussen de afgangen 4 en 6.)

Katwijk

Van 1 april tot 1 oktober zijn loslopende honden alleen toegestaan van 19 tot 9 uur.

Scheveningen

Honden mogen van 1 oktober t/m 15 mei los op het strand van Scheveningen.
In twee gebieden (op het Noorderstrand en het Zuiderstrand) mag de hond het hele jaar los lopen, maar 15 mei - 1 oktober geldt er wel de verplichting poep op te ruimen.
Op het Noorderstrand mogen honden het hele jaar los tussen de laatste en een na laatste strandopgang vanaf het Zwarte Pad in Scheveningen.

Wassenaar

Honden mogen van 15 september tot 15 mei los op het strand van Wassenaar.
In de periode van 15 mei tot 15 september mogen honden na 19 uur los op het strand, tot 7 uur 's ochtends.
Tussen strandpaal 91 en 92 mogen de honden gedurende het hele jaar los lopen. Dit gedeelte is alleen te bereiken via een aangegeven wandelroute door het duingebied Berkheide. In Berkheide moeten honden wel aan de lijn.

Zeeland

 

Cadzand

Honden mogen van 1 september t/m 1 juni los op het strand van Cadzand.
Van 1 juni tot 1 september zijn loslopende honden alleen toegestaan van 19 tot 10 uur. Tussen 10-19 uur mogen honden wel aangelijnd op het strand komen.

Domburg

Honden mogen van 15 september t/m 14 mei los op het strand van Domburg.
Van 15 mei tot 15 september zijn loslopende honden alleen toegestaan van 19 tot 10 uur. Tussen 10-19 uur mogen honden wel aangelijnd op bepaalde delen van het strand komen. Op enkele stranden zijn honden helemaal verboden in de periode van 15 mei tot 15 september. Let goed op de borden bij de strandopgangen.

Oostkapelle

De stranden Hoogduin, Westhoven en Berkenbosch zijn vrij toegankelijk

Vrouwenpolder

Honden zijn van 1 mei tot 1 oktober op bepaalde delen toegestaan van 8.00 tot 18.00 u, mits aangelijnd. Deze gedeelten zijn altijd duidelijk aangegeven. In overige periodes en op overige tijden mogen honden altijd loslopen, maar wel onder toezicht.

Zoutelande

Honden mogen van 15 september t/m 14 mei los op het strand van Zoutelande.
Van 14 mei tot 15 september zijn loslopende honden alleen toegestaan van 19 tot 10 uur. Tussen 10-19 uur mogen honden wel aangelijnd op het strand komen.

   

Schiermonnikoog

Honden mogen het hele jaar los lopen op het strand van Schiermonnikoog. Ook op veel andere delen van het eiland geldt geen aanlijngebod. Een aanlijngebod geldt alleen
binnen de bebouwde kom (aangegeven door de plaatsnaamborden van Schiermonnikoog);
in het Nationaal Park met uitzondering van het Noordzeestrand;
op Het Rif.
Het is echter op het hele eiland verboden dat honden achter andere dieren aangaan, deze opschrikken of schade aanrichten aan dieren of aan rust- of verblijfsplaatsen van dieren (zoals nesten of holen).

Terschelling

Op het strand en in het bos op Terschelling mogen honden het hele jaar los lopen. Op de rest van het eiland, ook in het duingebied, moeten honden aan de lijn.
Het is echter op het hele eiland verboden dat honden achter andere dieren aangaan, deze opschrikken of schade aanrichten aan dieren of aan rust- of verblijfsplaatsen van dieren (zoals nesten of holen).
Verspreid over het eiland ligt ruim 200 kilometer aan overharde paden, die geschikt zijn als wandelpad. Daarvan is 30 kilometer speciaal ingericht als natuurwandelpad. Staatsbosbeheer heeft zeven paaltjeswandelingen uitgezet
Terschelling kent ook een lange afstandswandeling van 43 kilometer. De route staat beschreven in de gids Terschelling, een landschapsverkenning te voet van Kim van Dam en Freek Zwart.

Texel

Honden moeten op de bewaakte strandgedeelten van Texel worden aangelijnd van de laatste week van juni tot de eerste week van september. Verder mogen ze het hele jaar los naast de baas lopen op het strand.
Van 1 september tot 1 maart mogen honden in een aangegeven deel van de duinen los lopen

Vlieland

Honden mogen ze het hele jaar los lopen op het strand van Vlieland.
Op mooie dagen moet u vanzelfsprekend wel rekening houden met badgasten zonder honden. Laat uw hond vantevoren goed uit, neem poepzakjes mee en houdt uw hond onder appèl.
In het oostelijk deel van Vlieland (ook in het bos rond het dorp Vlieland) mogen honden ook los lopen. In het westelijk deel van het bos rond het dorp moeten honden aan de lijn. Dit wordt aangegeven met bordjes. Ook in het dorp zelf geldt een aanlijngebod

 Quinten en Zaros genieten samen aan het strand van Noordwijk

Hondenstrand en diverse gebieden

 

Hoek v. Holland

Alleen van 1 mei tot 1 oktober zijn honden op het strand verboden tussen 9.00 uur en 19.00 uur. In de duinen mogen ze dan wel komen.

Kijkduin strand

Op kijkduin mogen geen honden los gedurende het zomerseizoen. dit geldt ook voor scheveningen. Tijdens het zomerseizoen mogen honden op het strand alleen los lopen tussen de Kwartellaan en het eindpunt van lijn 12 en ergens ver voorbij Scheveningen richting Wassenaar.

De Wassenaarse slag

In het seizoen na zeven uur 's avonds en na het seizoen de gehele dag mogen de honden op het strand komen.

Zoetermeer Westerpark.

Gedeeltelijk loslopen. In de winter helemaal losloopgebied.

Zoetermeer De Balij

Er is een speciaal stuk gereserveerd voor loslopende honden. Dit is direct aan de linkerkant na het bruggetje bij de parkeerplaats bij de Kinderboerderij / Manege (Kurkhout).

Bij het Valkenburgse meer
(noordkant, parkeren bij de kwantum)

Hondenstrand (nou ja, grasveld). Keurig schoon en lekker aflopend water. Groot en lekker rustig

De Dobbeplas in Nootdorp
(vlakbij de molen)

Van 1 mei tot en met 1 oktober beperkt losloopgebied. Daarna geen beperking De honden kunnen hier heerlijk zwemmen

Delft


Delftse Hout er is een (klein) gedeelte waar de hond het hele jaar door los mag (rond het hondenstrand). Het grootste deel is aangelijnd van (dacht) mei-september. Langs de waterkant (het 'normale' strand) is het zelfs officieel verboden voor honden.

Noordwijk/Noordwijkerhout

Tevens is het duingebied ten noorden van Noordwijk, bij Noordwijkerhout en de Langenvelderslag toegankelijk, waarbij wel de aangegeven paden gevolgd moeten worden. Overigens zijn er bij Noordwijkerhout diverse gelegenheden waar je met de hond welkom bent.

Noordwijk

's zomers aangelijnd Ten noorden van Noordwijk - Strand Langevelderslag - gehele jaar toegankelijk.

Noordwijk aan zee

Daar is een heel stuk strand waar je samen mag komen met de hond. Het strand waar je met de hond mag komen is aan het einde van de Koningin Astrid Boulevard. Daar is een strandpaviljoen waar je met je hond welkom bent en bij je koffie zelfs een kluifje krijgt voor de hond!
Het strandpaviljoen is de allerlaatste aan de boulevard vandaar hun naam : beachend. zie ook hun site: http://www.beachend.nl
Ten zuiden van hun paviljoen mogen de honden los lopen ook kun je een volwaardig bak hondenbrokken bestellen bij ze

Vlaardingen in het natuurgebied rond de Crabbenplas
(ook bekend als de Surfplas)

Mag hij bijna overal loslopen het hele jaar door. Alleen bij de strandjes mag hij niet komen.

In Reeuwijk, tussen
Gouda en Woerden

Is een grote plas waar ze een gedeelte hebben afgezet voor het zwemmen met je hond. Dit is het hele jaar beschikbaar. Je kunt in dat gebied ook door de velden lopen met je hond. Er staat duidelijk aangegeven waar je je hond moet aanlijnen en waar hij los kan.

Haagse Bos.

Het hele jaar los: wandelen en zwemmen; er lopen enkele fietspaden
doorheen en wegen rondom; dat is soms opletten.

Naaldwijk

Recreatie gebied "het prinsenbos" De hond mag er het hele jaar los lopen.Er zijn enkele gedeelte waar de hond aangelijnd moet zijn. Op de dag in het zomerseizoen is het er druk met gezinnen maar 's avonds kan de hond er heerlijk zwemmen en spelen. Het gebied ligt tussen monster en Naaldwijk

Waddinxveen

Tussen Waddinxveen en Boskoop ligt het Gouwe Bos, daar zijn stukken, waar je je hond los mag laten lopen. Sommige delen zijn zelfs met hekken afgesloten, zodat je hond niet weg kan.

Dordrecht

In de Hollandsche Biesbosch te Dordrecht "De Merwelanden" Baanhoekweg, kan men een aardig gedeelte de hond vrij laten lopen en kunnen de honden zwemmen.Daarnaast is er een gedeelte waar men de hond wel moet aanlijnen, het is echter een mooie omgeving om te wandelen.

Dordrecht

In Dordrecht is nog een losloopgebied: De Elze. Mooi recreatie- en wandelgebied. Zwemwater voor mens en voor honden, bosachtig gebied. In het paviljoen De Viersprong wordt o.a. heerlijke koffie geserveerd. Gratis parkeerplaatsen.

Cronenstein en de Vlietlanden bij Leiden

Deze gebieden zijn het gehele jaar toegankelijk, maar sommige gedeeltes in Cronenstein zijn afgesloten voor honden. Op beide lokaties is het mogelijk de hond los te laten ravotten. In
de Vlietlanden staat aangegeven waar en wanneer een hond aangelijnd moet
zijn en tevens waar en wanneer een hond niet welkom is.

Alphen aan den Rijn

Het meer is een plas en heet Zegerplas en ligt in recreatiegebied Zegersloot. Er is pas een vergroot hondenstrand geopend, erg leuk.
Er wordt ZEER streng gecontroleerd in het hoogseizoen op loslopende honden!

Bleiswijk

In het Rottemerengebied mag de hond het hele jaar loslopen.

Honselersdijk

Wollebrand, recreatiegebied, waar je hond het hele jaar los mag lopen.

Wassenaar

In Wassenaar in het Panbos ook wel 'De Pan van Persyn' genoemd kan men heel leuk wandelen met aangelijnde honden en loslopende kinderen. Er zijn véél speelmogelijkheden. Ingang van het Panbos is tegenover de Pannekoekenhut aan de Katwijkseweg 7 te Wassenaar.

Nootdorp

Bij de Dobbeplas is een speciaal gedeelte waar de hond het hele jaar los mag. Als je via de bebording het gebied inrijdt, is de parkeerplaats gelijk links. Hier begint ook het Hondenbos.

Rotterdam

In het Plaswijck park in Rotterdam mogen ook honden mits aangelijnd.

's Gravenzande

Op het strand van 's Gravenzande mag je hond het hele jaar door, de hele dag lang los lopen MITS je rechts van het slag blijft (dit houdt dus in dat je zodra je het strand bereikt rechtsaf moet). Goede parkeergelegenheid vlak aan het strand (1 duin over en je bent op het strand). Kost overdag Euro 2,50 en is vanaf 19.00 uur gratis (als ik me niet vergis - er staat een bordje met kosten voor de ingang van het parkeerterrein).

Rotterdam Europoort

Locatie: Maasvlakte: Slufterstrand, Slag Vuurtoren, Slag Dobbelsteen, Slag Maasmond. Hier mag je (onbeperkt) het hele jaar door met je hond los op en aan het strand lopen en zwemmen.... Ruim wel je rotzooi op en hou je hond (en) in bedwang en onder áppel, zodat de andere badgasten er geen last van hebben...

Strand omgeving
Rotterdam

Strand slufter op de maasvlakte is het hele jaar door een los loopgebied mits je in de zomermaanden rekening houd met de badgasten. Ook het Oostvoornesemeer is heel het jaar door een losloopgebied en hier gelden de zelfde regels als op strand slufter. Je neemt de A15 richting Europoort en rij door toedat je de borden Oostvoornesemeer of Strand Slufter ziet. De borden zijn duidelijk en overzichtelijk. Parkeren is het hele jaar door Gratis.

Oegstgeest

Klinkenberger Plas. Rondom de hele plas mogen honden loslopen, met uitzondering van de zwemstrandjes. Er is overigens ook een hondenstrandje. Op borden bij de ingang (Haarlemmertrekvaartweg) staan alle bepalingen omschreven.

Zevenhuizen

De Zevenhuizerplas ligt een hele grote plas waar je helemaal om heen kunt lopen. Veel gras, en kleine strandjes. Honden mogen loslopen, maar in het zomerseizoen niet bij de strandjes komen.
Maar dan blijft er nog genoeg over om lekker met je hond te wandelen. Parkeren is gratis.

Rockanje

Op het strand van Rockanje mag de hond va 02-10 t/m 31-03 de gehel dag los lopen. van 01-04 t/m 01-10 mag de hond na 18:00 los het strand op!

Hellevoetsluis

Op de groenstrook langs het Haringvliet Voldoende parkeergelegenheid en de honden mogen op de gehele
groenstrook en het strand (zowel duinstrand als Noordzeestrand) het gehele jaar los lopen.

Boswachterij
Hollands Duin

- In de boswachterij Noordwijk (ten noorden van Noordwijk) mogen honden van 1 augustus tot 1 maart los lopen, echter wel onder appèl en op de paden. Van 1 maart tot 1 augustus is er een aangelijngebod in verband met het broedseizoen.
- Het gebied ten oosten van het wandel- en fietspad door de Coepelduynen (tussen Noordwijk en Katwijk) is het hele jaar door afgesloten voor honden (staat ter plekken ook met bordjes aangegeven). In de rest van dit gebied mogen honden het hele jaar los, mits ze op de paden blijven.
- In de boswachterij Wassenaar (tussen Katwijk en Wassenaar) mag uw hond van 1 augustus tot 1 maart los lopen, echter wel onder appèl en op de paden. Van 1 maart tot 1 augustus moeten ze aan de lijn in verband met het broedseizoen.

Boswachterij
Hollandse Waarden

In vier gedeelten van het Alblasserbos, in de westelijke punt van de Alblasserwaard, mag uw hond los:
- Oud Alblas (42 ha),
- Grote Nes (10 ha)
- Wijngaarden (20 ha)
- Kortland (4,7 ha)

Quinten en Zaros pier Scheveningen
Quinten en Zaros bij de pier van Scheveningen 21 oktober 2012

Voor pretparken en dierentuinen klik op next